Nederlandse Cultuur & Lifestyle

Nederland ligt in Europa, aan de Noordzee. Het grenst aan België en Duitsland. Amsterdam is de hoofdstad en trekt ieder jaar vele toeristen. Er wonen ongeveer 17.000.000 mensen in Nederland. Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km², waarvan 18% uit water bestaat.

Cultreel en natuurlijk erfgoed
In Nederland kun je de Kinderdijkse molens vinden en deze staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Musea die je in Nederland kunt vinden zijn bijvoorbeeld het Openlucht museum in Arnhem, het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum Amsterdam. In Nederland vind je veel rivieren, polders en molens.

Eten en drinken in Nederland
Typisch Nederlands eten is boerenkoolstamppot met rookworst. Bij het ontbijt en tussen de middag wordt vaak brood gegeten met boter en verschillende soorten beleg, zoals vlees, kaas en zoetigheden. Er wordt dan koffie of thee bij gedronken, maar soms ook melk. De meest gedronken alcoholische drank in dit land is bier. Het eten van kaas is erg populair in Nederland, met name de Edammer en de Goudse Kaas. Ook kun je in Nederland bij het eten denken aan poffertjes, pannenkoeken, frikandellen, kroketten, oliebollen en stroopwafels. De Indische keuken is hier erg populair.

Gokken op een film fonds
Heb je wel eens gehoord van het gokken op een Film Fonds? We geven je eerst meer informatie over wat het Film Fonds is. Als je dol bent op films, dan wil je vast wel weten in welke bioscoop de film draait en als de film niet meer draait, wil je weten wanneer deze beschikbaar is op DVD. Hoeveel kost het dan? Er wordt nu wat nieuws opgestart door het Film Fonds en de VPRO, zij maken een online platform genaamd Filmvinder. Jonathan Mees is de woordvoerder van het Nederlands Film Fonds, de ontwikkeling van de Filmvinder en zegt: ‘De vraag naar film is groot, maar de vindbaarheid laat soms te wensen over’. ‘Wat we gaan doen is databases koppelen, zodat de zoektocht makkelijker wordt. We zijn nu in gesprek met allerlei aanbieders van bioscopen tot VOD-platforms en retail.’ Veel mensen zullen hier dan ook volop gebruik van maken en dit is mede tot stand gekomen door het Film Fonds.

Filmvinder
De titel is Filmvinder, en daarin treden EYE, Filmproducenten Nederland en het Nederlands Film Festival op als partners. Er komt een website, maar er komt ook een app met het actuele overzicht van alle films die in de bioscoop, op DVD, televisie, VOD of via andere legale aanbieders beschikbaar zijn. Het idee komt van een Brits voorbeeld. De Britse filmliefhebbers kunnen sinds april 2013 terecht bij Find Any Film (‘Think of us as your nerdy film friend’). Maar de Europese Commissie, die het Europese aanbod graag beter wil ontsluiten en zo de illegale distributie van film wil tegengaan, kijkt nu met interesse naar dergelijke initiatieven. De Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp voert bij het filmfestival van Cannes gesprekken met vertegenwoordigers van Media, het Europese platform voor cultuur en de creatieve industrie. Het is nog even spannend wat het allemaal gaat doen, maar het Film Fonds gaat er volop mee aan de slag.

Films maken in Nederland
Wanneer je van acteren houdt, dan zou je samen een film kunnen maken. Het wordt gezien als een leuke vrijetijdsbesteding. Maar misschien is het wel een droom van je om echt een film te maken, die bekend wordt in heel Nederland of vertaald zou worden. Maar voordat je een film kunt maken, moet je kunnen acteren. Daarvoor kun je je overal in Nederland aanmelden bij een groep op diverse locaties. Het maakt niet uit welke soort film je dan kiest. Het gaat er om dat je samen een scenario in elkaar gaat zetten en dit samen tot een goed einde probeert te brengen. Als je zelf een film gaat maken, dan kun je daarin je creativiteit kwijt. Je kunt acteren, maar ook opnemen en veel filmfactoren ontdekken die hierin een rol spelen. Je zult dan ook merken dat bepaalde dingen je beter afgaan dan andere, daarom worden de taken vaak ook verdeeld. De productie van de film bestaat uit een aantal factoren en die kom je allemaal tegen.

Media in Nederland
Nederland kent verschillende vormen van media, zoals dagbladen de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Maar ook kun je per regio verschillende bladen vinden. De Nederlandse tv heeft publieke en commerciële zenders. Bij de publieke omroep gaat het over onder andere NPO 1, 2 en 3. De commerciële tv zenders zijn bijvoorbeeld RTL en SBS. Op het gebied van radio kun je denken aan Sky Radio, Q-Music, Radio 538 en bijvoorbeeld Radio 2. De hele dag door word je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en kun je muziek luisteren.

Nederland en sport
Sport is in Nederland erg populair. Ook op tv wordt dat vaak en uitgebreid uitgezonden, te denken aan schaatsen, maar ook aan voetballen en zwemmen.

Kansspelen
De kansspelen worden in Nederland gereguleerd door de Wet op de kansspelen. Hierin staat vermeld dat niet iedereen kansspelen mag organiseren. Als er een prijs gewonnen is die hoger is dan 454 euro, dan moet daar kansspelbelasting over worden geheven. Er bestaat ook een kansspelautoriteit. Er zijn in Nederland verschillende casino’s waar je naar toe kunt gaan om een gokje te wagen. Hiervoor dien je 18 jaar of ouder te zijn en bij sommige vestigingen moet je 21 jaar of ouder zijn.